Dr Food

jedzenie, potrawy, restauracje

Menu na polskie wesele

Menu na polskie wesele zazwyczaj składa się z kilku elementów wspólnych dla wszystkich wesel, których nie może zabraknąć nigdy oraz wielu zaskakujących i innowacyjnych potraw, będących kwestią aktualnie panującej mody. Każde wesele z reguły otwiera rosół z makaronem, a następnie drugie danie.

Zazwyczaj goście mają do wyboru różne rodzaje mięsa, takie jak śląskie rolady, kurczak nadziewany serem, pieczona karkówka lub polędwiczka wieprzowa. Do tego dodawane są kluski lub ziemniaki oraz zestaw surówek, kapusta czerwona i kapusta zasmażana. Kolejnym etapem jest zimna płyta, na którą trafiają najróżniejsze przekąski. Zazwyczaj są to sery, wędliny, tymbaliki, śledzie, oliwki czy nawet nadziewane twarogiem papryki. Jako deser, poza licznymi ciastami i tortem weselnym, młodzi najczęściej decydują się na pucharki lodowe. Wiąże się to z tym, że sezon ślubów to najczęściej okres od czerwca do września, kiedy jest dość upalnie. Kolejnym ciepłym posiłkiem bywa najczęściej gulasz lub żurek w chlebie, ale zdarzają się również restauracje oferujące w tym wypadku gęsie żołądki, chilli con carne czy strogonowa.

Coraz częściej pary decydują się również na góralskie przedstawienie z płonącym prosiakiem w roli głównej, który jest podawany jako kolejny ciepły posiłek. Innowacją na weselach w ostatnich latach są również krążki cebuli w panierce, pikantny cheddar z grilla czy tatar wołowy, który znowu wraca do łask.