Smacznie, zdrowo i nad morzem
Sezon turystyczny rozpocznie się dopiero za kilka miesięcy, ale już teraz można dostrzec ciekawe ruchy w szeroko pojętej polskiej gastronomii nadmorskiej.
Wiele knajp testuje nowe menu, a nowo powstałe próbują zwrócić uwagę w pierwszej kolejności mieszkańców. Czy to będzie dobry sezon dla turystyki? Cóż, przekonamy się za ponad pół roku.
Polskie morze oferuje szerokie spektrum rozrywki dla polskich i zagranicznych turystów. Od lokalnych wędzarni czy przysłowiowych budek z rybą czy kebabem gdzieś przy plaży w Mielnie po najbardziej wykwintne restauracje w Sopocie. Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno jeśli jest zamożnym turystą (często zagranicznym), jak i przysłowiowym Januszem z rodziną.
Z pewnością większą różnorodność odnajdziemy w większych kurortach. Kuchnia chińska czy tajska jest popularna wszędzie. Jednak na specjały kuchni marokańskiej czy chorwackiej prędzej natrafimy eksplorując restauracje w Sopocie niż w Krynicy Morskiej. Niemniej tu i tu znajdziemy coś smacznego i miejmy nadzieję zdrowego. Bo trendy w tym zakresie są nieubłagane i turyści coraz częściej sięgają po zdrowe, smaczne i często wyszukane jedzenie.
Generalni to knajpy nad morzem idą na ilość a nie jakość. Czasami lepiej odejść kilka ulic dalej i zjeść lokalnie.