Dr Food

jedzenie, potrawy, restauracje

Pokrzywa, a odchudzanie

Pokrzywa jest rośliną ogólnodostępna. W wielu miejscach na świecie jest traktowana z pogardą i usuwana z ogrodów jako chwast. Tylko nieliczni, jak nasze babcie – wiedzą o jej wspaniałych właściwościach. Pokrzywę oprócz chwastu można znaleźć również pod postacią herbaty, nalewki, soku czy naparu. W trakcie odchudzania może być bardzo pomocna.

Roślina ta, choć nie każdy o tym wie – posiada wiele składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmy. W trakcie odchudzania może nam ona zatem pomóc uzupełnić braki witamin, takich jak A, C,E czy też składników mineralnych – potasu, żelaza, magnezu, wapna.

Dzięki swoim właściwościom na cały organizm, w tym na układ pokarmowy oraz trawienny – skutecznie przyspiesza przemianę materii. Co za tym idzie, szybciej tracimy kilogramy.
Toksyny bardzo przeszkadzają w trakcie redukcji wagi. Detoksykacja może zdziałać cuda. Czasem waga stoi w miejscu tylko przez to, że nasz organizm jest bardzo zanieczyszczony. Wystarczy kilka herbatek z pokrzywy, by od razu poczuć się lepiej.

Często przez wahanie cukru, mamy ochotę na podjadanie oraz jedzenie czegoś słodkiego lub niezdrowego. Pokrzywa skutecznie reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom glukozy. Dzięki temu zabiegowi, rzadkiej mamy ochotę na coś niezdrowego czy wysokokalorycznego.

Podsumowując, dobrze jest sięgnąć po dary natury w trakcie zrzucania zbędnych kilogramów. Pokrzywa usuwa toksyny z naszego organizmu, działa oczyszczająco, uzupełnia braki w składniach oraz reguluje poziom cukru we krwi. Warto o niej pamiętać.