Dr Food

jedzenie, potrawy, restauracje

Mity na temat chleba

Czy chleb jest tuczący?

Żaden pokarm nie ma zdolności do tuczenia lub odchudzania sam z siebie. Przyrost masy ciała następuje, gdy spożywamy więcej energii niż wydajemy. Niektóre pokarmy dostarczają nam więcej energii niż inne, ale w szczególności chleb ma umiarkowaną ilość kalorii (około 250 kcal/100 g) i prawie nie zawiera tłuszczu. Ponadto pieczywo zawiera błonnik, zwłaszcza pieczywo razowe, który ma działanie sycące i dlatego może ograniczać spożycie innych pokarmów o większej zawartości energii.

Czy w zbilansowanej diecie można obejść się bez chleba?

Chleb jest niezwykle wartościowym pokarmem z punktu widzenia żywieniowego. Dostarcza głównie węglowodanów złożonych (skrobia), pewnej ilości białka roślinnego i bardzo mało tłuszczu, a także, jeśli jest razowy, znacznej ilości witamin, zwłaszcza z grupy B, składników mineralnych i błonnika.

Wszystko to pomaga zbilansować dietę i osiągnąć cele żywieniowe zdrowej diety, ponieważ zwiększa ilość spożywanych węglowodanów, zmniejsza ilość białek i tłuszczów, oraz w istotny sposób przyczynia się do podaży błonnika i osiągnięcia zalecanego spożycia witamin i składników mineralnych.

Czy dobrze jest jeść chleb codziennie?

Wszystkie wytyczne żywieniowe zalecają, w ramach zbilansowanej diety, spożywanie zbóż i produktów zbożowych codziennie, w tym chleba, ryżu, makaronu, płatków śniadaniowych, innych zbóż oraz, w niektórych wytycznych żywieniowych, ziemniaków. Zalecenia te mogą być pokryte przez spożycie każdego z tych pokarmów, przy czym najbardziej wskazana jest różnorodność.

Czy miękisz jest bardziej tuczący niż skórka?

Skórka i miękisz chleba to dwie części tego samego pokarmu, a więc zawierają te same składniki odżywcze. Jedyną różnicą między nimi jest zawartość wody, ponieważ skórka jest odwodniona podczas procesu pieczenia i dlatego zawiera mniej wody niż miękisz. Ponieważ woda nie dostarcza energii, skórka ma więcej kalorii niż miękisz przy równej wadze. Uwielbiasz chleb? Może Cię zainteresować święto chleba odbywające się w Ciechanowcu. Sprawdź! 

Czy chleb razowy ma mniej kalorii niż chleb biały?

Chleb razowy i biały dostarczają mniej więcej taką samą liczbę kilokalorii na 100 g pożywienia, przy czym w przypadku chleba razowego różnica wynosi około 40 kcal na 100 g mniej, więc pod względem kalorycznym nie ma dużej różnicy. Główna różnica w wartości odżywczej pomiędzy tymi dwoma rodzajami pieczywa polega na zawartości błonnika, witamin i minerałów, które są znacznie wyższe w pieczywie razowym niż w białym, więc w tym względzie występują dodatkowe korzyści.

Czy niesolony chleb ma mniej kalorii?

Ponieważ sól nie dostarcza energii, nie ma pod tym względem różnicy między dwoma rodzajami pieczywa.