Cukier w naszym życiu – czym go zastąpić?
Cukier jest wszechobecny w diecie współczesnego uprzemysłowionego człowieka.
Występuje w produktach takich jak owoce, soki, sosy, płatki, miód, mleko itd. Jak dobrze nam wiadomo, cukier w nadmiarze skutkuje wieloma niekorzystnymi konsekwencjami dla naszego organizmu.
Co warto wiedzieć na temat cukru w naszej diecie?
Nadmiar cukru w diecie może skutkować przyrostem masy ciała prowadzącym do nadwagi i otyłości, chorobami układu pokarmowego, problemy z zaparciami i hemoroidami, zaburzeniami endokrynologicznymi, wahaniami poziomu glukozy i insuliny. Zbyt dużo cukru w diecie może również powodować problemy z zębami. Cukry proste uszkadzają szkliwo i zwiększają ryzyko próchnicy.
Zalecenia lekarzy i dietetyków w większości pokrywają się w punkcie, aby ograniczyć spożywania cukrów prostych. Niestety cukry proste występują naturalnie w wielu produktach spożywczych, więc nie można całkowicie wykluczyć ich z naszej diety. Dobrą radą jest jednak powstrzymywanie się od spożywania produktów z dodatkiem cukru. Zamiast tego poleca się spożywanie świeżych sezonowych owoców i warzyw, które pomogą w przygotowaniu zbilansowanej i zróżnicowanej diety.
Więcej wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz w serwisie: https://fitmaster.pl/.
Zdrowsze zamienniki cukru
Jeśli twoim celem jest ograniczenie spożywania cukru dodanego, ale wciąż chcesz cieszyć się różnymi potrawami, ciastami i przekąskami, warto zamienić cukier na inny słodzik.
- Stewia to jeden z najpopularniejszych substytutów cukru. Liście stewii, które pochodzą z Ameryki Południowej, są używane jako słodzik. Stewia jest nie tylko bezkaloryczna, ale ma również korzyści zdrowotne. Polecany zarówno dla diabetyków (których wchłanianie nie wpływa na poziom cukru-glukozy we krwi), jak i osób na diecie szczupłej.
- Ksylitol to naturalny słodzik o 0% mniej kalorii niż sacharoza. Dodatkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że jest doskonałym substytutem cukru dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Cukier brzozowy ma działanie prebiotyczne, co oznacza, że jest składnikiem odżywczym dla flory jelitowej. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
- Erytrytol jest alkoholem cukrowym powstałym w wyniku fermentacji glicerolu (glukozy z drożdżami). Wygląda jak zwykły cukier, ale jest mniej słodki. Erytrytol może zastąpić cukier dla diabetyków i osób na diecie bezcukrowej. Erytrytol ma wartość kaloryczną 20 kcal (w 100 g).