Dr Food

jedzenie, potrawy, restauracje

Dietetyczna zupa meksykańska dla całej rodziny

Na początku tygodnia planując zakupy, głowimy się nad tym, co takiego ugotować. Jaki dziś zrobić obiad? Wymyślanie każdego dnia wartościowego i pysznego posiłku może przysporzyć pewne trudności.

Szczególnie gdy dbamy o to, by przygotowane przez nas posiłki były także zdrowe, pełnowartościowe oraz dietetyczne. Aby zaoszczędzić trochę czasu warto postawić na dania jednogarnkowe, które będą idealne na 2 dni.

Więcej interesujących przepisów znajdziesz w serwisie https://www.justfood.pl/.

Przepis na zupę meksykańską

Do przygotowania naszej zupy (porcja dla dwóch osób na dwa dni) będziemy potrzebować:

  • mięso mielone (ok. 800g),
  • jedną dużą paprykę,
  • cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • fasolę czerwoną w puszce (lub świeżą-wedle uznania),
  • fasolę białą w puszce (lub świeżą),
  • kukurydzę konserwową,
  • pomidory w puszce,
  • passate pomidorową,
  • koncentrat pomidorowy,
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka wędzona.

Przygotowywanie naszego dania zaczynamy od przysmażenia na patelni drobno posiekanej cebuli wraz z czosnkiem. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy na wolnym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku smażymy mięso mielone na odrobinie oliwy lub oleju.

Gdy mięso będzie już usmażone, zalewamy je ok. 2l wody. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy wcześniej podsmażone warzywa oraz fasolę białą i czerwoną, pomidory z puszki, kukurydzę oraz 250ml passaty pomidorowej. Gotującą się zupę pozostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut, a następnie zaczynamy przyprawianie naszej zupy.

Do zupy dodajemy ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soli, większą szczyptę pieprzu oraz odrobinę pieprzu cayenne i dużą ilość słodkiej wędzonej papryki. Proporcje przypraw należy dostosowywać do własnych upodobań i gustów smakowych.

Całość należy gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu i gotowe. Smacznego!