Shoarma – co warto wiedzieć o tym daniu?
Shoarma to danie, które od zajmuje ważne miejsce w menu wielu polskich restauracji, jednak nie pochodzi z naszego kraju. Co warto wiedzieć na temat tego dania?
Shoarma to jeden z najważniejszych przysmaków, jakie może nam zaoferować kuchnia arabska. Jest to danie bardzo zbliżone do kebabu, znanego miłośnikom diety tureckiej. Głównym składnikiem jest tu mięso baranie lub jagnięce, które odkrawa się z rożna. Polskie restauracje często sięgają jednak po mięso drobiowe lub wieprzowe, które – ze względu na kwestie religijne – w krajach arabskich jest niedopuszczalne. Oprócz mięsa, ważna jest przyprawa. Do shoarmy najlepiej sprawdza się mieszanka przypraw, bazująca na kminie rzymskim, słodkiej papryce, imbirze, granulowanym czosnku, gałce muszkatołowej, cynamonie i kurkumie. W mieszance takiej może się też pojawić odrobina soli oraz pieprzu cayenne.
A jak przygotować takie danie w domu? To proste!
Shoarma w wersji domowej może okazać się ulubionym przysmakiem dla całej rodziny, a przepis na polską wersję arabskiego dania jest bardzo prosty. Wystarczy mieszanka przypraw oraz pierś z kurczaka, by przygotować ucztę w arabskim stylu. Mięso należy najpierw skropić olejem, obtoczyć w przyprawach i odstawić na godzinę. Po tym czasie wystarczy je usmażyć na patelni i podać, np. z frytkami i zestawem surówek. Do dania takiego świetnie pasuje też sos czosnkowy oraz arabski chlebek. Jedno jest pewne – w każdej wersji danie to sprawdzi się doskonale.