Dr Food

jedzenie, potrawy, restauracje

Właściwości małży

Małże to jeden z najbardziej cenionych w kuchni produktów z owoców morza ze względu na swoją jakość i intensywny smak. Ponadto posiadają wiele właściwości odżywczych, które czynią z nich prawdziwe skarby gastronomiczne.

Właściwości małży

Małże są niskokalorycznym i wysoce odżywczym pokarmem, więc istnieje wiele korzyści z jedzenia małży. Są one bogate w białko i mają bardzo mało kalorii. 100 gramów małży dostarcza 86 kalorii.

Wśród właściwości małży możemy podkreślić ich wysoką zawartość w witaminie A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), witaminy C, D, E i K. Mają również właściwości przeciwzapalne ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Czy wiesz, że małże zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż jakiekolwiek inne skorupiaki? Dlatego też obecnie są one polecane do celów medycznych. W porcji 85 gramów małży gotowanych na parze znajduje się ponad 700 mg kwasów tłuszczowych omega-3.

Z drugiej strony możemy podkreślić ich wysoką zawartość w aminokwasach i minerałach takich jak wapń, sód, jod, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan i selen.

Jak widać, istnieje wiele właściwości małży, a co za tym idzie, wiele korzyści zdrowotnych. Kup świeże, lub częściowo zakonserwowane małże i przygotuj swoje ulubione przepisy, małże gotowane na parze, dania z ryżu, gulasze… Z naszej strony polecamy przepis na małże w białym winie z ziołami.

Małże: przeciwwskazania

Małże mają też przeciwwskazania, jak prawie każdy pokarm. Przeciwwskazania te uzależnione są od ich czystości. Ponieważ małże, biorąc pod uwagę ich kształt, mogą wchłaniać brud. Dlatego przed zjedzeniem ich lub włączeniem do jakiegokolwiek przepisu, bardzo ważne jest ich dobre oczyszczenie.

Cechy charakterystyczne małży

Małże mają dwie symetryczne, prawie trójkątne, czarne muszle. Podobnie jak inne małże, żyją przytwierdzone do podłoża i żywią się głównie fitoplanktonem. Miąższ samic jest pomarańczowy, natomiast samców ma bledszy, białawy kolor.

Tworzą własną skorupkę z węglanu wapnia, tego samego minerału co skorupka jajka. Tworzą ją, by chronić się przed drapieżnikami, a rozgwiazda jest ich głównym wrogiem.

Najbardziej znane i cenione w handlu są małże morskie, żyjące zarówno w obszarach międzypływowych, jak i zanurzonych wokół wybrzeży świata. Istnieją gatunki, które żyją w wodzie słodkiej lub słonawej (mieszanka wody słodkiej i słonej), choć nie mają one większego znaczenia gastronomicznego.

Małże to bardzo polecany pokarm, jeśli chcemy stosować zróżnicowaną i zdrową dietę. Obecnie jada się je na całym świecie, a w krajach takich jak Belgia są bardzo popularnym daniem w towarzystwie chipsów i piwa.

Oprócz tego, że można je znaleźć świeże na rynkach, które można jeść ugotowane, gotowane na parze, wędzone… można je również znaleźć zakonserwowane i częściowo zakonserwowane. Jedną z najbardziej popularnych form spożycia są konserwy i marynaty. Jeśli kupujemy je świeże, powinniśmy wybierać te, które nie są uszkodzone i są zamknięte.